Norgesgade, Fredericia​

Årstal: 2018​

​Bygningen er opført i 1912 som et retiradehus (en toiletbygning), og den er udpeget med høj bevaringsværdi (kategorien 2) i Kulturstyrelsens base over fredede og bevaringsværdige bygninger. Bygningen er ligeledes udpeget som bevaringsværdig i Fredericia Kommuneplan 2013-2025.

Bygningen, som er opført i røde mursten med en karakteristisk tagrytter, er opført som retiradebygning for det tidligere færgeleje, hvor Lillebæltsfærgen lagde til frem til 1935, da den blev overflødig pga. Lillebæltsbroens åbning. Bygningen er det sidste bevarede bygningsmæssige minde, som knytter sig direkte til Fredericia som færgeby.

Trods bygningens høje bevaringsværdig havde den gennem flere år bare fået lov til at forfalde, og havde været udsat for meget hærværk og graffiti. Bygningen er derfor blevet renset af for graffiti, fået udskiftet flere sten samt blevet fuget om. Der er blevet lagt et nyt flot naturskiffertag og de gamle vinduer er blevet flot restaureret. Renoveringen er sket i samarbejde med Bruun Bevaring og Restaurering ApS.

HH Tømrer og Bindingsværk ApS

CVR: 38892770

Medlem af

Dansk Håndværk er tilsluttet Håndværkets Ankenævn​.